Епископ

Владика Доситеј (Мотика), рођен на празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 1949. године у селу Загони, општина Олово код Сарајева, и на крштењу је добио име Деспо. Његове благочестиве родитеље, оца Неђу и мајку Росу, Бог је обдарио бројним породом. Захвални Богу за тај бесцен дар, они су, верни предачком наслеђу, своју децу од малена васпитали у снажном духу припадности и верности Православној цркви.
Од ране младости везан за Цркву и свето Богослужење, млади Деспот, садашњи наш владика, одазвао се призиву Господњем и одмах по завршетку основне школе, ступа у службу свете Цркве Христове као ученик прве генерације Монашке школе у манастиру Острогу. Овај први степен богословског образовања завршава као један од најбољих ученика у својој генерацији (1967-1969). Богословију Светог Арсенија Сремца завршава у Сремским Карловцима, а Богословски факултет у Београду. Због показаног високог успеха у дотадашњем богословском образовању, послат је на постдипломске студије из теологије (специјализација из области Пасторалне психологије) које је током три године похађао на богословским факултетима у Регенсбургу (Немачка) и Берну (Швајцарска). Високу екуменску школу завршио је у Босеу, поред Женеве.
Монашке завете положио је у манастиру Светог Николе на Озрену 1970. године. У чин јерођакона и јеромонаха, исте године рукоположио га је eпископ зворничко-тузлански Лонгин (Томић) у манастиру Тавна, где је обављао дужност духовника, упоредо са студирањем на Богословском факултету Српске православне цркве у Београду. По потреби задовољења духовних потреба нашег народа у Јужној Америци, послат је од стране врховне црквене управе у Аргентину, где је током 1985-1988. године организовао српску православну мисију са три богослужбена места. Сa верним народом подигао је цркву Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу. До избора за епископа обављао је дужност секретара Епархијског управног одбора Епархије канадске у Торонту.
За викарног епископа патријарха српског, са титулом епископа марчанског, изабран је 1989. године. Од Светог архијерског сабора додељена му је дужност да испомаже дотадашњем епископу западно-европском Лаврентију (Трифуновићу) у црквеним потребама те епархије.
У чин епископа хиротонисан је под сводовима древне Пећке Патријаршије, током заседања Светог архијерског сабора, на празник Преноса моштију Светог Николе, 22. маја 1990. Крајем децембра исте године, на историјском заседању Светог архијерског сабора у Београду, када је изабран нови патријарх српски Павле, формирана је Епархија британско-скандинавска, а за њеног првог епископа изабран је владика Доситеј.
У протеклих 16 година наш владика бринуо се и, уз помоћ свештенства и верног народа, здушно радио и ради на унапређењу црквеног живота и мисије Православне цркве на простору поверене му епархије.
Досадашњи плодови тога благословеног рада јесу добро уређене постојеће новоформиране парохије, са богослуженим простором и довољним бројем свештенослужитеља.
У току је уређење главног духовног центра наше епархије. То је манастир Покрова Пресвете Богородице у Еркељунги, јужна Шведска. Надамо се и Богу се молимо да се ти плодови још умоноже на духовно добро Српске православне цркве, њеног народа и целе хришћанске васељене.
Епископ Доситеј говори немачки и шпански језик.